Yükleniyor...

12 Aralık 2022

Yapay zeka (AI) nedir?

Yapay zeka (AI) nedir?

Yapay zekayı en iyi anlatma yolunu düşünüyordum. Peki neden yapay zekaya sormuyoruz dedim. O zaman şimdi yapay zekâ (AI) nedir sorusuna ChatGPT‘nin cevabına bakalım. Unutmadan yapay zekanın cevabına ek olarak insanlar tarafından hazırlanan bir tanıma da yer verdim.

ChatGPT’nin yapay zeka nedir? Sorusuna cevabı

Yapay zeka (YZ), insan benzeri düşünme becerilerine sahip makine veya bilgisayar sistemleridir. Bu sistemler, insanlar veya diğer canlıların yapabildikleri görevleri gerçekleştirme kabiliyetine sahiptir. Örneğin, yapay zeka sistemleri, verilen bir veri setini inceleyerek belirli bir konuda karar verme ve problem çözme gibi insan benzeri düşünme becerilerini kullanabilir.

Yapay zeka, insanların yapamayacağı veya yapmak istemeyeceği işleri otomatikleştirmeyi amaçlar. Bu sayede insanların zaman ve enerjileri daha verimli kullanılabilir. Örneğin, bir fabrikada çalışan bir robot, tekrarlayan veya fiziksel olarak zor bir işi otomatikleştirerek insanların zaman ve enerjilerini tasarruf edebilir.

Yapay zeka sistemleri, çeşitli yöntemler kullanarak öğrenme ve karar verme gibi insan benzeri düşünme becerilerini geliştirebilir. Bu yöntemler arasında, kural tabanlı sistemler, doğal dil işleme ve öğrenme algoritmaları gibi yöntemler bulunur. Yapay zeka sistemleri, verilen bir veri setini inceleyerek bu verileri kullanarak karar verme ve problem çözme gibi işlemleri gerçekleştirebilir.

AI basit ve açıklayıcı bir yazı yazabiliyor. Hatta benden de daha güzel bir açıklama yaptığı da doğrudur. Unutmadan bu postun kapak resmi de yapay zeka tarafından hazırlandığını söylemeliyim.


AI nedir?

Şimdi de açıklayıcı olması adına daha düzgün ve basit bir açıklama yapalım.

En basit anlatımıyla Yapay zekayı (AI) anlatalım. Yapay zekâ görevleri yerine getirmek için insan zekasını taklit eden ve topladıkları bilgilere göre kendilerini geliştiren sistemler veya makineler anlamına gelir. Yapay zekâ pek çok biçimde kendini gösterir. Örneğin:

  • Sohbet robotları, müşterilerin sorunlarını daha hızlı bir şekilde anlamak ve daha verimli cevaplar vermek için yapay zekâdan yararlanır
  • Akıllı asistanlar, zamanlamayı iyileştirmek için büyük kullanıcı tanımlı veri kümelerinden kritik bilgileri çekmek için yapay zekâdan yararlanır
  • Öneri motorları, kullanıcıların izleme alışkanlıklarına göre TV programları için otomatik öneriler sunabilir

AI, herhangi bir özel biçim veya işlevden ziyade süper güçlendirilmiş düşünce ve veri analizi yeteneği ve süreciyle ilgilidir. AI dendiğinde bazı insanların akıllarına dünyayı ele geçirecek insansı robotlar geliyor. Oysaki yapay zekâ insanların yerine geçmek üzere tasarlanmamıştır. İnsan yeteneklerini ve katkılarını önemli ölçüde geliştirmek üzere tasarlanmıştır. Bu nedenle oldukça değerli bir ticari varlıktır.


Yapay ve zeka kelimelerinin TDK tanımları ne?

Bu açıklamaların ardından bir de TDK’nin yapay ve zekâ kelimelerine getirdiği açıklamalarına bakalım.

Yapay

1. Doğadaki örneklerine benzetilerek insan eliyle yapılmış veya üretilmiş, yapma, suni, doğal karşıtı.

2. Yapmacık.

Zeka

1. Olayları bağımsız olarak düşünebilme, yeni durumlara başarıyla uyabilme, eylem ve tutumları belli bir düşünce ya da erek çevresinde toplayabilme yeteneği.

2. Algılama, belleme, çağrışım yapma, imgeleme, yargıda bulunma, usavurma, soyutlama, genelleme gibi ruhsal işlevlerin tümüne verilen ad.


Bu kadar açıklamadan sonra yapay zekayı iyice anladığımızı düşünüyorum. Daha fazla bu tarz yazılar okumak isterseniz buraya tıklayarak Blog sayfamı ziyaret edebilirsiniz. Lütfen yazı hakkındaki görüşlerinizi ve yaptıysam hatalarımı bana bildirirseniz sevinirim.

Posted in Genel